In gesprek met: Rob Konterman
In de categorie banen met impact: we zoeken een directeur om verder op te schalen
🚨🚨 Voor de volgende fase van groei zoeken we een directeur (voltijd). Het grote doel: effectief doneren mainstream maken. 🚨🚨
Af en toe zetten we een bijzonder persoon uit onze gemeenschap in de schijnwerpers. Franka van Dijken sprak met Rob Konterman, die vorig jaar voor het eerst een editie van de Tien Procent Club bijwoonde. Sindsdien heeft hij zijn definitie van succes drastisch bijgesteld. "Als we rust en tijd hebben, dan gaan we allemaal goed doen".
Interne script herschrijven
Rob werkte vier jaar als consultant, onder andere bij Boston Consulting Group (BCG). Na BCG werd hij co-founder en COO van Castor, een bedrijf dat software voor klinisch onderzoek ontwikkelt. Na bijna acht jaar kreeg hij een burn-out en besloot hij een sabbatical te nemen om zijn ‘interne script’ te herschrijven. Hij doelt daarmee op het tegen het licht houden van zijn overtuigingen en gewoontes om te bepalen wat hem nog dient en wat niet. Helemaal aan het begin van deze zoektocht bezocht hij een editie van de Tien Procent Club. Leuk detail: de bijeenkomst was helemaal uitverkocht, dus mailde hij de organisatie of er nog ruimte was voor één persoon extra - wat geen probleem was.
Stuiterend naar huis
“Ik ging na mijn eerste event stuiterend naar huis. Dit was een groep mensen met een kijk op de wereld waar ik meer van wilde leren. Mensen met wie ik wilde samenwerken. Om er samen achter te komen hoe we het beter kunnen doen.” Hij startte een project om te onderzoeken wat voor infrastructuur er voor nodig is om oud ondernemers te stimuleren iets impactvols te doen. Hierdoor sprak hij veel mensen die effectief doneren en besloot hij dat ook te gaan doen. “Het voelde als zo’n logische stap", zegt hij over de beslissing om tien procent van zijn inkomen en wat hij verdient via zijn aandelen in Castor effectief te doneren.
Het belang van rust en reflectie
Het was volgens hem geen toeval dat hij de keuze om te doneren maakte tijdens een sabbatical. Zijn deelname aan stilteretraites en het uitdiepen van meditatie-technieken deden hem beseffen dat hij alleen zingeving kon halen uit mentaal aanwezig zijn in het moment. En dat zijn eerdere verlangen om zingeving puur uit werk te halen een illusie was. Hij gelooft dat de rust en mentale gezondheid die hij nu ervaart essentieel zijn in goed doen in het algemeen, en zo ook in het proces van doneren. "Als we rust en tijd hebben, dan gaan we allemaal goed doen", legt hij uit. “Door minder stress te hebben, kun je beter nadenken over wat echt belangrijk is. Je gaat opeens luisteren naar waar je echt om geeft, en reflecteren op waar jij en jouw geld het meeste verschil kunnen maken.” Volgens Rob is het dus niet alleen belangrijk om te reflecteren voor je eigen mentale gezondheid maar ook om een beter persoon te kunnen zijn.
Impactondernemers adviseren
Rob doneerde onder andere aan Helen Keller International, The Clean Air Task Force en GiveDirectly, maar besloot meer bij te dragen dan alleen geld. Tijdens een bezoek aan de Effective Altruism Global conferentie leerde hij dat de impact wereld barst van de jonge ambitieuze ondernemers, maar dat er een gebrek is aan ervaring. Nu zet hij zijn expertise in door impact ondernemers te adviseren en een cirkel van de School for Moral Ambition te faciliteren. Ook hierin probeert hij echter zo effectief mogelijk te zijn door niet zomaar iedere ondernemer die bij hem aanklopt te helpen. Voor hij toezegt, berekent hij eerst of de potentiële impact van de startup wel groot genoeg is. Een voorbeeld hiervan is GOAL 3, een startup die een veelbelovende interventie in de gezondheidszorg ter wereld heeft ontwikkeld. Hun patiënten monitoringssysteem vermindert kindsterfte op de afdelingen in Sub Sahara Afrika met tot wel 60% (!). Rob adviseert de CEO op het gebied van strategie, fondsenwerving en het opzetten van nieuwe commerciële kanalen.
Do-good-night
Of hij nog tips heeft voor de (potentiële) effectieve donateurs onder ons? "Maak er een jaarlijks evenement van, de do-good-night", adviseert hij. "Pak na je belastingaangifte je verzamelinkomen van vorig jaar, ga samen met je partner zitten, bespreek wat belangrijk is voor jullie, en maak van het doneren een ritueel. Zie doneren als het bouwen van een investeringsportfolio voor een betere wereld. Het is meer dan alleen geld overmaken; het is een moment van reflectie en verbinding. En binnen jullie waarden kies je dan natuurlijk het effectiefste doel uit om te steunen. "
Je belastingaangifte is als het goed is alweer op de bus, dus, hup, inplannen die avond!
P.S. van 5 tot 7 juli vindt een grote bijeenkomst van effectief altruïsten plaats in Nederland — EAGxUtrecht. Veerle Bakker is er namens de Tien Procent Club ook bij. Je kan je tot 23 juni nog aanmelden.